Plombe estetice – Opturatii Estetice Dentare

Plombe Dentare – Obturatii Estetice 

Plombe estetice

La MedicalCor oferim pacientilor nostri plombe estetice din material alb, compozit, ca o alternativa perfecta pentru plombele metalice.

Ce sunt obturatiile fotopolimerizabile?

O plomba dentara se refera la materiale restaurative precum portelanul, rasina sau metalul, acestea fiind folosite pentru a repara functia, structura si integritatea dintelui. Plombele albe sunt, in general, realizate dintr-un material de rasina compozita. Stomatologii nostri vor face tot posibilul ca plomba sa aiba aceeasi culoare ca si dintele, iar procesul va fi simplu si nedureros.

Cum este realizata procedura?

Folosind o lumina albastra, speciala, materialul compozit al plombei este atasat dintelui formandu-se astfel o legatura stransa. Aceasta legatura ajuta plomba sa sustina structura dintelui si previne ciobirile sau fracturarile. Apoi, compozitul este modelat si lustruit pentru a se potrivi dintelui si pentru a limita deteriorarea si patarea acestuia.

 

Care sunt avantajele?

Plombele albe nu iti vor afecta sanatatea dintelui asa cum se intampla atunci cand sunt folosite plombele din metal. Aceste plombe sunt naturale si rezistente, iar procesul de aplicare este complet nedureros. De asemenea, nimeni nu va putea face diferenta intre dintii naturali si plomba. Pentru a afla daca aceasta procedura ti se potriveste, te rugam sa ne contactezi.

 

Tratamentul cariei dentare prin obturații de compozit

Caria dentara ia nastere dintr-un cumul de factori (cei mai incriminati fiind bacteriile de la nivelul cavitatii orale, igiena precara, aportul scazut de fluor, alimentatia necorespunzatoare si fumatul) si apare in general la dintii din spate care, datorita formei lor aplatizate, sunt folositi in mestecarea alimentelor.

Plombe estetice – Opturatii Estetice Dentare

FAQ Caria dentara

Cum se pune diagnosticul de carie dentara?

Medicul stomatolog poate stabili un diagnostic de carie dentara inca din stadiul incipient, cand simptomele nu sunt evidente cu ochiul liber, prin examinarea atat a suprafetele dentare vizibile cat si a celor mai putin vizibile, prin intermediul radiografiei dentare.

Astfel medicul dentist poate stabili un diagnostic cat mai precis, pentru ca tratamentul sa fie aplicat cat mai repede, iar rezultatele sa fie optime.

 

Care sunt simptomele cariei dentare?

Simptomele cariilor dentare cuprind:

  • durere
  • sensibilitate la rece, cald sau dulce
  • coloratii inestetice pe suprafetele dintilor (negru, maro, gri)
  • respiratie urat mirositoare.

Astfel de simptome trebuie sa puna in alerta pacientul, care trebuie sa urmeze, cat mai repede posibil, un tratament adecvat. Ignorarea acestor simptome duce iremediabil la avansarea bolii si chiar pierderea dintelui.

 

Care este tratamentul cariei dentare?

Tratamentul cariilor dentare difera foarte mult in functie de stadiul de evolutie al afectiunii dentare.

O carie in forma sa incipienta, deci fara sa formeze o cavitate, poate fi simplu tratata de catre medicul stomatolog prin aplicarea unei solutii cu fluor, care are rolul de a stopa procesul de degradare a dintelui, cu conditia ca pacientul sa respecte cu strictete regulile elementare de igiena orala.

Daca stadiul cariei ajunge deja la lipsa de substanta, deci la aparitia acelei asa-numite cavitati in stratul dentar, medicul va apela la curatarea tesutului dentar alterat si infectat si va umple aceasta cavitate cu ajutorul unei obturatii, popular denumita plomba. Plomba (obturatia) are scopul de a inlocui tesutul dentar lipsa, iar pentru realizarea acesteia se pot folosi diferite tipuri de materiale dentare, cum ar fi: amalgamul (gri-negru, metalic), cimenturi dentare (de culoarea dintelui) şi materiale compozite (care sunt cele mai apropiate de proprietatile dintelui natural).

Cazurile grave de carii, cu evolutie avansata si deteriorare adanca in stratul dentar, necesita cel mai probabil un tratament de canal, care presupune in primul rand inlaturarea nervului si sigilarea dintelui.

 

Ce sunt obturatiile(plombele) de compozit?

Obturatiile (plombele) sunt folosite pentru repararea dintilor cariati sau loviti. Aceasta procedura este una rapida, obturatiile (plombele) de compozit fiind fixate de obicei intr-o singura sedinta de tratament.

De ce sa optam pentru obturatii cu materiale compozite?

Materialele compozite sunt solutia cea mai potrivita pentru obtinerea unor nuante precise care se potrivesc cu dintele si refac estetica si functionalitatea dintelui. Aceste materiale sunt in momentul de fata cele mai populare pentru ca pot imita culoarea dintelui, fiind in acelasi timp foarte rezistente.

 

Cum se realizeaza plombele din compozit?

  • Dupa curatarea cariei, se aplica un gel de curatare, apoi o solutie adeziva si in cele din urma, materialul compozit pentru obturatie care se intareste la lumina albastra de intensitate mare, timp de numai 20 de secunde.
  • Dupa obturare si intarirea materialului compozit, se verifica daca plomba are forma si aspectul dorit, moment in care se pot face eventualele ajustari necesare.
 

Care sunt avantajele plombelor din compozit?

  • Estetica foarte buna! Aspectul este foarte asemanator dintilor naturali deoarece inlocuieste cu succes inesteticul amalgam dentar, iar medicul are la dispozitie o gama variata de culori
  • Tehnica usoara si rapida de lucru deoarece medicul are la dispozitie suficient timp necesar modelarii, fara ca materialul sa se intareasca in mediul bucal (el face priza doar prin polimerizarea cu lampa).
  • Compozitul se intareste (face priza) imediat prin fotopolimerizare cu lampa, asa ca pacientul poate manca imediat dupa ce a parasit cabinetul stomatologic
  • Rezistenta foarte buna in timp
 

Care sunt complicatiile cariei dentare?

Caria dentara poate duce la afectiuni si mai grave, cum ar fi infectii grave ale gingiilor si ale osului de sub ele. Aceste infectii pot produce, prin acutizare, un abces dentar, care se manifesta prin dureri intense, inflamarea zonei respective, febra si stare de rau general, iar in acest stadiu dintele nu mai poate fi salvat iar singura solutie ramasa va fi extractia.

De asemenea, caria dentara favorizeaza acumularea de placa bacteriana in exces care poate duce la aparitia gingivitei, o afectiune in care gingiile capata culoarea rosie, sunt inflamate, sangereaza la periaj si sunt dureroase.

Cazurile de carie avansata pot conduce la colectarea puroiului la baza radacinii dintelui si astfel se erodeaza osul care sustine dintele. De asemenea, se extinde si infectia, care va fi tratata chirurgical, prin intermediul unui drenaj (incizie a tegumentului sau mucoasei pentru a elimina colectia de puroi).

Incercam sa va reconectam la Server... Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server... Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server... Reincarcare
Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare. Reincarcare 🗙