Stomatologie Pediatrica Cluj – Pedondontie MedicalCor

Pedodontie - MedicalCor

Stomatologie Pediatrica

Copiii sunt o categorie aparte de pacienți, datorită particularităților dinților de lapte și a dinților definitivi tineri, dar și pentru că este esențial să câștigăm încrederea micuților de la bun început.

Pedodonția (stomatologia pediatrică) reprezintă asistența stomatologică acordată copiilor și cuprinde și tratamente profilactice (fluorizări, sigilări, îndrumări privind periajul dentar etc.) deoarece prevenirea cariilor este la fel de importantă ca și tratarea lor.

Pedondontie MedicalCor
Stomatologie Pediatrica

Psihologia micului pacient

Experiențele dureroase sau neplăcute trăite în copilărie la stomatolog pot avea influențe negative asupra psihicului copilului putând duce la dezvoltarea fobiilor, acceselor de anxietate sau chiar la atacuri de panică.

Pentru a-i permite micului pacient să se familiarizeze cu halatul alb, cu cabinetul stomatologic și cu instrumentele medicului dentist e recomandat ca prima vizită să se facă la o vârstă cât mai fragedă, înainte de apariția problemeor dentare și implicit a durerii.

Majoritatea copiilor suferă de o intensă teamă de dentist din mai multe cauze : experiențe traumatizante anterioare, frica de durere etc. Teama față de medicul dentist nu rămâne fără urmări și poate avea consecințe negative asupra stării de sănătate a cavității orale, dar și asupra dezvoltării generale a copilului.

Este indicat ca la prima vizită măcar unul dintre părinți să fie alături de copil deoarece acest lucru îl va face să se simtă în siguranță și mai confortabil.

Folosind tehnica Tell-Show-Do, o metodă prin care copilului i se prezintă instrumentele, i se demonstrează cum funcționează, pentru ca apoi să se înceapă tratamentul propriu-zis, copilul dumeavoastră v-a căpăta încredere în medicul dentist și v-a avea parte de o experiență plăcută și lipsită de temeri în cabinetul stomatologic

Dinții temporari

Erupția dinților temporari se desfășoară între 6 și 30 de luni (2 ani jumate), erupând câte un grup dentar la interval de aproximativ 6 luni.

Ordinea este următoarea:

Incisivii

6-12 luni

Molarii primi

12-8 luni

Caninii

8-24 luni

Molarii doi

24-30 luni

Dinții permanenti

Dinții permanenți erup între 6 și 12 ani înlocuind treptat dinții temporari ( de lapte). Ordinea de apariție a dinților permanenți diferă la arcada supeioară față de cea inferioară și este următoarea:

La arcada inferioară:

 • Molarii primi : 6 ani
 • Incisivii centrali : 6-7 ani
 • Incisivii laterali : 7-8 ani
 • Caninii : 9 ani
 • Premolarii primi : 10-11 ani
 • Premolarii secunzi : 11-12 ani
 • Molarii secunzi : 12 ani

La arcada inferioară:

 • Molarii primi : 6 ani
 • Incisivii centrali: 7-8 ani
 • Incisivii laterali : 8 ani
 • Caninii : 11-12 ani
 • Premolarii primi : 9 ani
 • Premolarii secunzi : 10-11 ani
 • Molarii secunzi : 12 ani

Astfel, dentația este formula dentară constatată în momentul examinării pacientului și poate să fie:

 • temporară : 6 luni-6 ani
 • mixtă : 6 ani- 12 ani
 • permanentă : după 12 ani
Pedodontie in cluj

Prima vizită

Când trebuie să aibă loc prima vizită la stomatolog?

Este mai bine pentru cel mic să "facă cunoștință" cu stomatologul și cabinetul său înainte să aibă vreo problemă cu dințișorii. Specialiștii recomandă ca cei mici să fie consultați de către medicul stomatolog de la apariția primilor dințișori. În afară de depistarea eventualelor probleme ale danturii, medicul dentist te va învăța care este cea mai bună modalitate de curațare și îngrijire a dințilorilor și a gingiilor la bebeluși.

Dacă copiii dezvoltă încă de la început, o relație bună cu medicul dentist, vizitele în cabinet vor avea un impact pozitiv asupra comportamentului celor mici si automat asupra percepției fată de cabinetul stomatologic.

7 sfaturi pentru părinți înainte de prima vizită a copilului la dentist

Sfatul 1

Copiii sunt cooperanți, reacționează pozitiv și sunt receptivi numai în cazul relațilori bazate pe încredere, de aceea nu amenințați copilul cu vizita la dentist pentru ca copii sa poată să capete încredere și să nu perceapă vizita la dentist ca pe o experiență înspăimântătoare

Sfatul 2

Începeți prin a povesti copiilor că prima vizita la dentist este o experienta interesantă, plăcută , un nou loc de joacă cu, cărți, jocuri și jucării.

Sfatul 3

Povestiți copiilor despre dinți : ce sunt, ce fac, cum pot sa ne ajute, de ce sunt importanți și vorbiți în termeni pozitivi despre rolul dentistului în a ne ajuta să menținem dințișorii sănătoși

Sfatul 4

Afișați o atitudine pozitivă față de medicul dentist deoarece dacă dumneavoastră ca și adult simțiți teamă și anxietate față de stomatolog, puteți să îi transmiteți și copilului acesta nesiguranță.

Sfatul 5

Fiți calm, răbdător și încurajați copilul pentru a nu veni cu teama la dentist.

Sfatul 6

Evitați să folosiți anumite cuvinte cu conotație negativă precum: „durere”, „injecție”, „nu te va durea deloc”, „nu-ți face nimic doctorul” etc.

Sfatul 7

Este extrem de important ca prima experiență a copilului în cabinetul stomatologic să fie plăcută, de aceea alegeți cu grijă și mare atenție medicul dentist, care e indicat să aibă abilități de comunicare și relaționare cu copiii și să lucreze într-un ambient specific micuților pacienți.

Primii dințișori si cum trebuie să îi igienizăm

 • Între 0 – 6 luni, este indicat să cureți gingiile bebelușului cu un tifon curat înfășurat pe un deget după fiecare masa și înainte de culcare. Cere sfatul pedodontului cu privire la suplimentele cu fluor și ai grijă la obiceiurile de mâncare ale bebelușului (lapte sau ceaiuri îndulcite).
 • Între 6 – 12 luni, perioada în care apar cel mai adesea primii dinți ai copiilor, este bine să consulți pedodontul pentru o examinare inițială și pentru a învăța cum să ai grijă de dinții copilului. După fiecare masă și la culcare, spală dinții copilului cu o periuță mică, moale. Diminuează frecvența meselor la sân sau biberon, pe măsură ce introduci hrana solidă. De îndată ce copilul începe să meargă, ai grijă ca acesta să nu se lovească la dinți sau la față.
 • În mod normal apoi, examinarea și curățarea profesionistă a dinților este recomandată la fiecare 6 luni, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Dar, între 12 – 24 luni efectuează controalele periodice la pedodont, dupa cum sunt indicate de acesta. În măsura în care cei mai mulți dinți temporari ( “de lapte”) ai copilului au erupt și dacă acesta învață să își clătească gura, poți începe să speli dinții copilului cu o cantitate foarte mică de pasta de dinți cu fluor.
 • La 3 ani este momentul în care au erupt toți dinții de lapte și, totodată momentul în care cel mic trebuie să învețe să se descurce singur cu periuța, desigur sub atenta supraveghere a părinților. Se recomandă folosirea unor paste de dinți speciale pentru copii, cu conținut scăzut de fluor pentru că există riscul înghițirii.
 • La vârsta de 6 ani începe erupția dinților permanenți prin apariția primelor măseluțe permanente, care sunt foarte puțin rezistente la carie deoarece erup și se dezvoltă într-un moment în care nevoile energetice ale organismului sunt mari, motiv pentru care se recomandă sigilarea acestora cât mai timpuriu după erupție. Tot la această vârstă se va corecta și /sau perfecționa metoda de periaj sub îndrumarea medicului pedodont.
 • Anumite afecțiuni ale dințișorilor de lapte pot provoca tulburări în dezvoltarea dinților definitivi. De aceea este foarte important să se acorde atenție îngrijirii și tratării dinților de lapte, pentru că de sănătatea lor depinde dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a arcadelor dentare permanente.

De ce este important să tratăm dinții de lapte?

Dinții de lapte au un rol important în ghidarea și apariția corectă pe arcadele dentare a dinților permanenți, influențează dezvoltarea vorbirii, a oaselor maxilare și permit o masticație și hrănire adecvată a copilului. Din cauza obiceiurilor alimentare nesănatoase, a unei igiene necorespunzătoare sau absente, acești dinți ajung să fie afectați de leziuni specifice dintre care cea mai frecventă este caria dentară. De aceea realizarea la timp a tratamentului dinților temporari este de maximă importanță pentru a prevenii complicațiile ce rezultă din afectarea și netratarea dinților temporari.

Pentru menținerea integrității dinților temporari sunt necesare controale periodice, prima vizită la cabinetul stomatologic fiind recomandată odată cu apariția primului dinte. Cu această ocazie se pot depista la timp unele anomalii ale aparatului dento-maxilar și, totodată, se pot da sfaturi privind modul de realizare al igienei orale.

 

Cum putem preveni apariția cariilor la copii?/ Ce este sigilarea dentară?

În jurul vârstei de 6 ani copiii încep să piardă dințișorii temporari, care sunt înlocuiți de cei permanenți. Primul dinte permanent care erupe este măseluța de 6 ani ( primul molar permanent). Acest dințisor erupe în spatele ultimului dinte de lapte și adesea părinții trec cu vederea ceea ce se întâmplă în spatele ultimului molar de lapte mai ales atunci când nu există simptome de erupție dentară (durere, gingie inflamată etc.) cum se întâmplă în cazul dinților temporari.

Măseaua de 6 ani are un rol bine definit încă de la apariţie deoarece în funcţie de aceasta se vor alinia şi restul dinţilor permanenţi pe arcadele dentare. Apariția cariei pe acești dințișori poate fi prevenită prin sigilarea suprafeţelor de masticaţie. Chiar dacă te-ai îngrijit mereu de igiena dentară a micuțului tău și curățarea dințișorilor face parte din ritualul său zilnic, există locuri în care periuța de dinți nu are acces și unde posibilitatea apariției cariilor este foarte mare. În acest caz, procedura de sigilare este soluția optimă de prevenire, având un rol foarte mare în dezvoltarea sănătoasă a copilului.

Cel mai important aspect este acela că sigilarea dentară se poate face numai pe un dinte perfect sănătos. De aceea este important ca imediat cum părintele observă că molarul de 6 ani a erupt, să se prezinte cu copilul la medicul dentist.

Sigilarea dentară

Sigilarea este o metodă simplă şi rapidă, care ajută în proporţie de 90% la reducerea apariţiei cariei dentare, folosindu-se materialele fluide care pătrund uşor în şanţurile şi fosetele dentare și presupune 3 etape importante:

Periajul profesional și dezinfectarea suprafeței Etapa 1

Periajul profesional și dezinfectarea suprafeței

Este prima etapă și cea care oferă siguranța tratamentului deoarece în lipsa curățării dințișorilor cu soluții profesionale, bacteriile din salivă pot limita efectele sigilării.

Aplicarea unui gel cu consistență fluidă Etapa 2

Aplicarea unui gel cu consistență fluidă

Acest gel are în concentrația sa acid fosforic și este aplicat pe suprafața dintelui cu ajutorul unei pensule, a unui burete sau a unui aplicator, se lasă să acționeze aproximativ 30 de secunde, după care zona este curățată prin spălare abundentă cu apă.

Sigilarea Etapa 3

Sigilarea

Această etapă reprezintă sigilarea propriu-zisă și presupune aplicarea sigilantului pe întreaga suprafață a dintelui și apoi fixarea acestuia cu ajutorul unei lămpi fotopolimerizabile. Dacă este realizată corect, în condiții de izolare riguroasă a dintelui , procedura poate rezista o perioadă îndelungată de timp. Factori precum igiena dentară, tipul de alimentație, frecvența controalelor stomatologice influențează longevitatea sigilării. De aceea este important ca o dată la 6 luni copilul să vină la un control de rutină, moment în care se va verifica şi integritatea sigilărilor realizate.

Ce este trauma dentară și cum o tratăm?

Aproximativ 30% din copii suferă la un moment dat diverse traumatisme dentare. Cele mai frecvente traume dentare au loc la vârsta de 1- 2 ani odată cu învățarea mersului sau datorită căzăturilor din pat, cărucior etc. De asemenea, traumatismele dentare apar frecvent și la vârsta de 7-9 ani când copii sunt adesea implicați în accidente de joacă, de sport sau în diverse altercații. Regiunea incisivă, în special cea superioară, este cea mai frecvent expusă.

Traumatismele dentoalveolare pot fi clasificate în :

 • Contuzii – apar în urma unor traumatisme de intensitate scazută
 • Luxații- o formă gravă de traumatism deoarece pot afecta vitalitatea dintelui sau pot duce chiar la pierderea dintelui
 • Fractura – poate fi coronară, radiculară sau corono-radiculară.

Tratamentul prompt și rapid este decisiv pentru sănătatea pe termen lung a dintelui. Acordarea unui tratament de urgență în primele 30 de minute de la accident poate fi decisivă în păstrarea sau pierderea dintelui.

În situația în care dintele a fost avulsionat (expulzat) complet din gura este important să fie recuperat și ținut în lapte sau într-o soluție salină fără a fi în prealabil curățat sau șters. Medicul specialist îl va curăța și replanta în cel mai scurt timp posibil!

În cazul în care dintele nu poate fi replantat, în funcție de vârsta copilului, se pot aplica menținătoare de spațiu fixe sau mobile pentru a menține funcționalitatea și estetica aracdelor dentare.

Stomatologie Pediatrica MedicalCor

Care sunt obiceiurile vicioase la copii?

 • Bruxismul (scrâșnitul din dinți)
 • Sugerea degetului (degetelor)
 • Sugerea suzetei
 • Interpunerea de obiecte dure între dinți (ex: creion, pix etc.)
 • Aspirarea buzei inferioare
 • Ticul de îmbufnare
 • Roaderea unghiilor

Planul de tratament pentru copilul dumneavostră

În cadrul clinicii Medicalcor planul de tratament al micului pacient urmărește următoarea succesiune:

 • Tratamenul de urgență– eliminarea acuzelor dureroase și instituirea tratamentului specific pentru afecțiunile depistate
 • Tratamentul preventiv – folosirea mijloacelor de prevenție a cariei dentare, combaterea obiceiurilor vicioase și instrucțiuni pentru menținerea unei igiene orale adecvate, lucruri care motivează micul pacient, îmbunătățește colaborarea cu acesta și asigură o stabilitate adecvată în timp a tratamentelor efectuate
 • Tratamentul restaurativ – în accord cu vârsta pacientului, folosind materialele moderne de obturație (plombare) printre care amintim cimenturile ionomere de sticla, compomerii, materialele compozite, etc.
 • Tratamentul chirurgical – extracția dinților irecuperabili; facilitarea erupției dinților succesionali
 • Tratamentul ortodontic
 • Recomandări individualizate pentru profilaxia cariei dentare, a afecțiunilor parodontale, disfuncțiilor musculare și ale articulației temporo-mandibulare
 • Control periodic – recomandat o dată la 6 luni;

Astfel, la clinica Medicalcor, se umărește dezvoltarea unei relații de încredere și a unei atitudini pozitive a copilului fața de medicul dentist, cabinetul stomatologic și tratamentele care sunt necesar a fi efectuate astfel încât micul pacient să perceapă vizita la medicul dentist ca pe o experiență plăcută și prietenoasă.

Incercam sa va reconectam la Server... Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server... Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server... Reincarcare
Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare. Reincarcare 🗙