Pedondontie – Stomatologie Pediatrica Cluj Pentru Copii

Stomatologie Pediatrica Cluj – Pedondontie MedicalCor

Copiii sunt o categorie aparte de pacienți, datorită particularităților dinților de lapte și a dinților definitivi tineri, dar și pentru că este esențial să câștigăm încrederea micuților de la bun început. Pedodonția ( stomatologia pediatrică ) reprezintă asistența stomatologică acordată copiilor și cuprinde și tratamente profilactice ( fluorizări, sigilări, îndrumări privind periajul dentar etc.) deoarece prevenirea cariilor este la fel de importantă ca și tratarea lor.

Psihologia micului pacient

Experiențele dureroase sau neplăcute trăite în copilărie la stomatolog pot avea influențe negative asupra psihicului copilului putând duce la dezvoltarea fobiilor, acceselor de anxietate sau chiar la atacuri de panică.

Pentru a-i permite micului pacient să se familiarizeze cu halatul alb, cu cabinetul stomatologic și cu instrumentele medicului dentist e recomandat ca prima vizită să se facă la o vârstă cât mai fragedă, înainte de apariția problemeor dentare și implicit a durerii.

Majoritatea copiilor suferă de o intensă teamă de dentist din mai multe cauze : experiențe traumatizante anterioare, frica de durere etc. Teama față de medicul dentist nu rămâne fără urmări și poate avea consecințe negative asupra stării de sănătate a cavității orale, dar și asupra dezvoltării generale a copilului.

Este indicat ca la prima vizită măcar unul dintre părinți să fie alături de copil deoarece acest lucru îl va face să se simtă în siguranță și mai confortabil.

În cadrul clinicii Medicalcor, Dr. Laza Daniela urmărește depistarea tuturor temerilor micului pacient și schimbarea percepției acestuia în legătură cu tratamentul dentar, furnizându-i informații care să-l ajute pe micul pacient să-și formeze o imagine corectă asupra ceea ce urmează să i se întâmple.

Folosind tehnica Tell-Show-Do, o metodă prin care copilului i se prezintă instrumentele, i se demonstrează cum funcționează, pentru ca apoi să se înceapă tratamentul propriu-zis, copilul dumeavoastră v-a căpăta încredere în medicul dentist și v-a avea parte de o experiență plăcută și lipsită de temeri în cabinetul stomatologic.

Care este ordinea și vârsta de erupție a dinților?

Erupția unui dinte are loc într-o anumită succesiune și la o anumită vârstă.

Dinții temporari

Erupția dinților temporari se desfășoară între 6 și 30 de luni (2 ani jumate), erupând câte un grup dentar la interval de aproximativ 6 luni.

Ordinea este următoarea :

Dinții permanenti

Dinții permanenți erup între 6 și 12 ani înlocuind treptat dinții temporari ( de lapte). Ordinea de apariție a dinților permanenți diferă la arcada supeioară față de cea inferioară și este următoarea :

La arcada inferioară:

 • Molarii primi : 6 ani
 • Incisivii centrali : 6-7 ani
 • Incisivii laterali : 7-8 ani
 • Caninii : 9 ani
 • Premolarii primi : 10-11 ani
 • Premolarii secunzi : 11-12 ani
 • Molarii secunzi : 12 ani

La arcada superioară :

 • Molarii primi : 6 ani
 • Incisivii centrali: 7-8 ani
 • Incisivii laterali : 8 ani
 • Caninii : 11-12 ani
 • Premolarii primi : 9 ani
 • Premolarii secunzi : 10-11 ani
 • Molarii secunzi : 12 ani

Astfel, dentația este formula dentară constatată în momentul examinării pacientului și poate să fie:

 • temporară : 6 luni-6 ani
 • mixtă : 6 ani- 12 ani
 • permanentă : după 12 ani

Prima vizită

Când trebuie să aibă loc prima vizită la stomatolog?

Este mai bine pentru cel mic să "facă cunoștință" cu stomatologul și cabinetul său înainte să aibă vreo problemă cu dințișorii. Specialiștii recomandă ca cei mici să fie consultați de către medicul stomatolog de la apariția primilor dințișori. În afară de depistarea eventualelor probleme ale danturii, medicul dentist te va învăța care este cea mai bună modalitate de curațare și îngrijire a dințilorilor și a gingiilor la bebeluși.

Dacă copiii dezvoltă încă de la început, o relatțe bună cu medicul dentist, vizitele în cabinet vor avea un impact pozitiv asupra comportamentului celor mici si automat asupra percepției fată de cabinetul stomatologic.

7 sfaturi pentru părinți înainte de prima vizită a copilului la dentist

1 Copiii sunt cooperanți, reacționează pozitiv și sunt receptivi numai în cazul relațilori bazate pe încredere, de aceea nu amenințați copilul cu vizita la dentist pentru ca copii sa poată să capete încredere și să nu perceapă vizita la dentist ca pe o experiență înspăimântătoare
2 Începeți prin a povesti copiilor că prima vizita la dentist este o experienta interesantă, plăcută , un nou loc de joacă cu, cărți, jocuri și jucării.
3 Povestiți copiilor despre dinți : ce sunt, ce fac, cum pot sa ne ajute, de ce sunt importanți și vorbiți în termeni pozitivi despre rolul dentistului în a ne ajuta să menține,m dințișorii sănătoși
4 Afișați o atitudine pozitivă față de medicul dentist deoarece dacă dumneavoastră ca și adult simțiți teamă și anxietate față de stomatolog, puteți să îi transmiteți și copilului acesta nesiguranță.
5 Fiți calm, răbdător și încurajați copilul pentru a nu veni cu teama la dentist.
6 Evitați să folosiți anumite cuvinte cu conotație negativă precum: „durere”, „injecție”, „nu te va durea deloc”, „nu-ți face nimic doctorul” etc.
7 Este extrem de important ca prima experiență a copilului în cabinetul stomatologic să fie plăcută, de aceea alegeți cu grijă și mare atenție medicul dentist, care e indicat să aibă abilități de comunicare și relaționare cu copiii și să lucreze într-un ambient specific micuților pacienți.

Primii dințișori si cum trebuie să îi igienizăm

De ce este important să tratăm dinții de lapte?

Dinții de lapte au un rol important în ghidarea și apariția corectă pe arcadele dentare a dinților permanenți, influențează dezvoltarea vorbirii, a oaselor maxilare și permit o masticație și hrănire adecvată a copilului. Din cauza obiceiurilor alimentare nesănatoase, a unei igiene necorespunzătoare sau absente, acești dinți ajung să fie afectați de leziuni specifice dintre care cea mai frecventă este caria dentară. De aceea realizarea la timp a tratamentului dinților temporari este de maximă importanță pentru a prevenii complicațiile ce rezultă din afectarea și netratarea dinților temporari.

Pentru menținerea integrității dinților temporari sunt necesare controale periodice, prima vizită la cabinetul stomatologic fiind recomandată odată cu apariția primului dinte. Cu această ocazie se pot depista la timp unele anomalii ale aparatului dento-maxilar și, totodată, se pot da sfaturi privind modul de realizare al igienei orale.

Cum putem preveni apariția cariilor la copii?/ Ce este sigilarea dentară?

În jurul vârstei de 6 ani copiii încep să piardă dințișorii temporari, care sunt înlocuiți de cei permanenți. Primul dinte permanent care erupe este măseluța de 6 ani ( primul molar permanent). Acest dințisor erupe în spatele ultimului dinte de lapte și adesea părinții trec cu vederea ceea ce se întâmplă în spatele ultimului molar de lapte mai ales atunci când nu există simptome de erupție dentară (durere, gingie inflamată etc.) cum se întâmplă în cazul dinților temporari.

Măseaua de 6 ani are un rol bine definit încă de la apariţie deoarece în funcţie de aceasta se vor alinia şi restul dinţilor permanenţi pe arcadele dentare. Apariția cariei pe acești dințișori poate fi prevenită prin sigilarea suprafeţelor de masticaţie. Chiar dacă te-ai îngrijit mereu de igiena dentară a micuțului tău și curățarea dințișorilor face parte din ritualul său zilnic, există locuri în care periuța de dinți nu are acces și unde posibilitatea apariției cariilor este foarte mare. În acest caz, procedura de sigilare este soluția optimă de prevenire, având un rol foarte mare în dezvoltarea sănătoasă a copilului.

Cel mai important aspect este acela că sigilarea dentară se poate face numai pe un dinte perfect sănătos. De aceea este important ca imediat cum părintele observă că molarul de 6 ani a erupt, să se prezinte cu copilul la medicul dentist.

Sigilarea este o metodă simplă şi rapidă, care ajută în proporţie de 90% la reducerea apariţiei cariei dentare, folosindu-se materialele fluide care pătrund uşor în şanţurile şi fosetele dentare și presupune 3 etape importante:

Este prima etapă și cea care oferă siguranța tratamentului deoarece în lipsa curățării dințișorilor cu soluții profesionale, bacteriile din salivă pot limita efectele sigilării.

Acest gel are în concentrația sa acid fosforic și este aplicat pe suprafața dintelui cu ajutorul unei pensule, a unui burete sau a unui aplicator, se lasă să acționeze aproximativ 30 de secunde, după care zona este curățată prin spălare abundentă cu apă.

Această etapă reprezintă sigilarea propriu-zisă și presupune aplicarea sigilantului pe întreaga suprafață a dintelui și apoi fixarea acestuia cu ajutorul unei lămpi fotopolimerizabile. Dacă este realizată corect, în condiții de izolare riguroasă a dintelui , procedura poate rezista o perioadă îndelungată de timp. Factori precum igiena dentară, tipul de alimentație, frecvența controalelor stomatologice influențează longevitatea sigilării. De aceea este important ca o dată la 6 luni copilul să vină la un control de rutină, moment în care se va verifica şi integritatea sigilărilor realizate.

Ce este trauma dentară și cum o tratăm?

Aproximativ 30% din copii suferă la un moment dat diverse traumatisme dentare. Cele mai frecvente traume dentare au loc la vârsta de 1- 2 ani odată cu învățarea mersului sau datorită căzăturilor din pat, cărucior etc. De asemenea, traumatismele dentare apar frecvent și la vârsta de 7-9 ani când copii sunt adesea implicați în accidente de joacă, de sport sau în diverse altercații. Regiunea incisivă, în special cea superioară, este cea mai frecvent expusă.

Traumatismele dentoalveolare pot fi clasificate în :

Tratamentul prompt și rapid este decisiv pentru sănătatea pe termen lung a dintelui. Acordarea unui tratament de urgență în primele 30 de minute de la accident poate fi decisivă în păstrarea sau pierderea dintelui.

În situația în care dintele a fost avulsionat (expulzat) complet din gura este important să fie recuperat și ținut în lapte sau într-o soluție salină fără a fi în prealabil curățat sau șters. Medicul specialist îl va curăța și replanta în cel mai scurt timp posibil!

În cazul în care dintele nu poate fi replantat, în funcție de vârsta copilului, se pot aplica menținătoare de spațiu fixe sau mobile pentru a menține funcționalitatea și estetica aracdelor dentare.

Care sunt obiceiurile vicioase la copii?

Planul de tratament pentru copilul dumneavostră

În cadrul clinicii Medicalcor planul de tratament al micului pacient urmărește următoarea succesiune:

Astfel, la clinica Medicalcor, se umărește dezvoltarea unei relații de încredere și a unei atitudini pozitive a copilului fața de medicul dentist, cabinetul stomatologic și tratamentele care sunt necesar a fi efectuate astfel încât micul pacient să perceapă vizita la medicul dentist ca pe o experiență plăcută și prietenoasă.