tehnologie

Profilaxie Dentara - Igiena Orala

Sanatatea ta este importanta!

Mentinerea unui zambet sanatos, alb si stralucitor pe termen lung, tine de fiecare dintre noi, de felul in care respectam recomandarile medicului dentist cu privire la procedurile simple de igiena dentara, atat acasa, cat si in cadrul sedintelor periodice de igienizare profesionala care trebuie realizate o data la 6 luni.

Profilaxia dentara este cea mai simpla si ieftina metoda de tratament care ne ajuta la mentinerea sanatatii cavitatii bucale. Profilaxia consta intr-un set de proceduri care au ca scop prevenirea aparitiei si/sau evolutiei cariei dentare si a bolii parodontale.

Profilaxia dentara poate sa fie:

  • personala: periajul dentar regulat, ata dentara si apa de gura, precum si alimentatia sanatoasa
  • profesionala: controlul stomatologic periodic, periajul profesional si detartrajul – efectuate de doua ori pe an
radiografie-gratuita

Cum se realizeaza profilaxia dentara personala?

Igiena orala este cea mai importanta metoda de profilaxie. Placa dentara se acumuleaza pe suprafata dintilor dupa fiecare masa, iar daca nu este indepartata prin periaj activ, aceasta se va calcifica transformandu-se in tartru dentar. O igiena orala corecta presupune un periaj dentar regulat si corect (minim de 2 ori pe zi), folosirea atei dentare si a apelor de gura. Toate acestea asigura mentinerea unui zambet sanatos.

Cum alegem periuta de dinti?

  • Periuta de dinti manuala trebuie sa aiba peri moi (soft) sau medii (medium) ca duritate pentru a evita lezarea gingiei. Aceasta trebuie schimbata la interval de trei luni deoarece o periuta de dinti uzata nu mai actioneaza eficient.
  • Periuta de dinti electrica este o alternativa la periuta manuala asigurand o curatare mai eficienta. Se recomanda inlocuirea capului periutei la interval de 3 luni sau mai devreme in cazul in care observati ca a inceput sa se uzeze.
  • Periuta interdentara este recomandata purtatorilor de punti dentare si aparate ortodontice fixe si ajuta la curatarea zonelor interdentare si mai putin accesibile periutei de dinti clasice.
Profilaxie dentara
Profilaxie dentara

Care este tehnica corecta de periaj dentar?

Se aseaza periuta de-a lungul gingiei, in unghi de 45˚ fata de suprafata verticala a dintilor si se executa miscari circulare, scurte si blande dinspre gingie spre marginea dintilor (de la roz la alb). Pastrand unghiul de 45˚, se periaza suprafata interioara a dintilor. Urmeaza apoi periajul intraoral a molarilor, cu aceleasi miscari circulare, in final periindu-se suprafata orizontala (ocluzala) a dintilor. La final, periati usor limba dinspre interior spre exterior pentru improspatarea respiratiei si pentru indepartarea bacteriilor.

Cat timp trebuie sa dureze periajul dentar?

Periajul dentar dureaza ideal intre 3-5 minute.

Care sunt metodele auxiliare de igienizare personala?

  • Ata dentara: ajuta la indepartarea particulelor greu accesibile dintre dinti care, combinate cu bacteriile, pot cauza placa si tartru. Este cea mai buna protectie, alaturi de periajul zilnic, impotriva cariilor, bolilor gingiei si a respiratiei urat mirositoare. Se recomanda utilizarea atei dentare cel putin o data pe zi pentru o igiena dentara completa, iar atunci cand nu este posibil, minimum de trei ori pe saptamana deoarece aceasta poate reduce riscul aparitiei cariilor cu pana la 80%.
  • Apa de gura: este un produs antiseptic, antibacterian care previne aparitia cariilor, a gingivitei si a respiratiei urat mirositoare (halitoza) prin indepartarea placii bacteriene. Nu inlocuieste periuta de dinti sau ata dentara. Ea poate fi folosita atat in preventie, cat si in tratament.
  • Dusul bucal: Dusul bucal este un aparat indicat pentru curatarea zonelor greu accesibile si pentru masajul gingival. Aparatul prezinta un recipient in care se pune apa sau apa de gura şi o ansa (sau două) care proiecteaza solutia cu o presiune reglabila, sub forma unui jet unic sau difuz.
profilaxia

Cum se realizeaza profilaxia dentara profesionala?

Controale periodice regulate

Controale periodice regulate

Controalele periodice sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii orale deoarece multe afectiuni orale evolueaza fara dureri, mai ales in fazele initiale, trecand mult timp neobservate. In timpul controlului periodic, medicul stomatolog poate depista carii incipiente de care pacientul nu este inca alertat sau poate descoperi semne initiale ale unei imbolnaviri gingivale. Medicul va face si o evaluare a starii de sanatate a tesuturilor orale precum si a lucrarilor protetice existente care pot necesita reparatii sau reconditionari. Ca regula generala, cu cat o afectiune este descoperita mai precoce, cu atat este mai usor de tratat. Controalele periodice ar trebui efectuate cel putin de 2 ori pe an si chiar mai des daca situatia clinica o cere.


Detartrajul

Detartrajul

Detartrajul reprezinta manopera terapeutica de indepartare a tartrului si placii dentare folosind instrumente de mana sau aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice. In mod normal se realizeaza inaintea oricarei manopere stomatologice deoarece tartrul deja existent determina si permite retentia resturilor alimentare si a placii bacteriene care intretin inflamatia in zona respectiva si afecteaza gingiile.


Periajul profesional

Periajul profesional

Periajul profesional are ca scop indepartarea placii dentare ce a mai ramas dupa detartraj precum si a diverselor pete sau coloratii de pe suprafata dintilor. Periajul profesional este realizat de medicul dentist cu periute rotative si cu pasta speciala cu particule abrazive, special destinate doar uzului in cabinetul stomatologic.

Incercam sa va reconectam la Server... Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server... Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server... Reincarcare
Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare. Reincarcare 🗙