Tratament Parodontoza – Parodontologie Cluj

Parodontologie Cluj – Tratament Parodontoza

Sănătatea orală este esențială pentru sănătatea generală și creștea calității vieții. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 20% dintre adulții cu vârsta între 35 și 44 de ani suferă de boală parodontală severă, fapt care face această afecțiune destul de răspândită la nivel global.

Boala parodontală reprezintă apariția inflamației la nivelul gingiilor și a osului care suștine dintele. Unul dintre factorii declanșatori este acumularea plăcii bacteriene, determinată de o igienă orală necorespunzătoare, independentă de alimentația zilnică a pacientului.

Tartrul, depozit dur și mineralizat, odată format devine un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Acesta poate fi îndepărtat prin profilaxia periodică, de 2 ori pe an, sau prin curățarea profundă a rădăcinilor dinților sub anestezie locală.

În stadiul inițial al bolii parodontale sunt afectate doar gingiile. Gingivita poate fi identificată de către fiecare pacient prin inflamarea gingiilor, înroșirea acestora și sângerările frecvente la periaj sau chiar spontane. Osul nu este încă afectat.

Tratamentul local al gingivitei presupune realizarea profilaxiei profesionale (detartraj, airflow, periaj profesional) însoțită de o igienă orală zilnică adecvată: utilizarea tehnicilor corecte de periaj, folosirea aței dentare și a periuței interdentare, utilizarea dușului bucal, folosirea apei de gură etc.

În cazul în care gingivita nu este ținută sub control, placa bacteriană și produșii săi toxici înving sistemul de apărare local și duc la afectarea integrității osului. Acesta reprezintă un stadiu mai avansat al bolii parodontale care favorizează apariția pungilor parodontale în jurul rădăcinilor dinților. Lăsate netratate, pot duce chiar la pierderea dinților și extinderea afecțiunii la nivel cardiac.

Academia Americană de Parodontologie recomandă ca toți pacienții adulți să realizeze anual o evaluare a sănătății parodontale care include:

Primele semne de boală parodontală:

Factori de risc:

Etapizarea tratamentului:

1. Ședința de profilaxie periodică

2. Terapie etiologică – curățarea subgingivală sub anestezie cu ajutorul laserului Epic Biolase cu reevaluare la maxim 2-3 luni

3. Măsurarea pungilor parodontale și stabilirea necesității programării intervențiilor chirurgicale

Întreținerea: detartraj periodic, remăsurarea pungilor parodontale și uneori reluarea terapiei etiologice

Cum prevenim și cum tratăm afecțiunile parodontale?

Statisticile ne atenţionează că 90% dintre adulţi prezintă boala parodontală/gingivală în diferite stadii, aceasta fiind considerată cauza principală a pierderii dinţilor.

În cazul instalării afecțiunilor parodontale:

1. Detartrajul:

2. Surfasajul:

3. Surfasajul cu lambou gingival: