Profilaxie Dentara - Igiena Dentara Pentru un Zambet Sanatos

Profilaxie dentara - Igiena Dentara Corecta pentru Dintii Tai

Sanatatea ta este importanta!

Menținerea unui zâmbet sănătos, alb si stralucitor pe termen lung ține de fiecare dintre noi, de felul în care respectăm recomandările medicului dentist cu privire la procedurile simple de igienă dentară, atât acasă, cât și în cadrul ședințelor periodice de igienizare profesională care trebuie realizate o dată la 6 luni.

Profilaxia dentara este cea mai simpla si ieftina metoda de tratament care ne ajuta la mentinerea sanatatii cavitatii bucale. Profilaxia consta dintr-un set de proceduri care au ca scop prevenirea aparitiei si/sau evolutiei cariei dentare si a bolii parodontale.

Profilaxia dentară poate sa fie :

Cum se realizeaza profilaxia dentara personala ?

Igiena orala este cea mai importanta metoda de profilaxie. Placa dentara se acumuleaza pe suprafata dintilor dupa fiecare masa iar daca nu este indepartata prin periaj activ, aceasta se va calcifica transformandu-se in tartru dentar. O igiena orala corecta presupune un periaj dentar regulat si corect (minim de 2 ori pe zi), folosirea atei dentare si a apelor de gura si asigura mentinerea unui zambet sanatos.

Cum alegem periuta de dinti?

Care este tehnica corecta de periaj dentar ?

Cat timp trebuie sa dureze periajul dentar?

Care sunt metodele auxiliare de igienizare personala ?

Ata dentara ajuta la indepartarea particulelor greu accesibile dintre dinti care combinate cu bacteriile pot cauza placa si tartru. Este cea mai buna protectie, alaturi de periajul zilnic, impotriva cariilor, bolilor gingiei si a respiratiei urat mirositoare.Se recomandă utilizarea aţei dentare cel puţin o dată pe zi pentru o igienă dentară completă, iar atunci când nu este posibil, minimum de trei ori pe săptămână deoarece aceasta poate reduce riscul apariţiei cariilor cu până la 80%

Apa de gură este un produs antiseptic, antibacterian care previne aparitia cariilor, a gingivitei si a respiratiei urat mirositoare (halitoza) prin indepartarea placii bacteriene. Nu inlocuieste periuta de dinti sau ata dentara. Si poate fi folosita atat in preventie, cat si in tratament.

Duşul bucal este un aparat indicat pentru curăţarea zonelor greu accesibile şi pentru masajul gingival.Aparatul prezintă un recipient în care se pune apă sau apă de gură şi o ansă (sau două) care proiectează soluţia cu o presiune reglabilă, sub forma unui jet unic sau difuz.

Cum se realizeaza profilaxia dentara profesionala?

A. Controale periodice regulate

Controalele periodice sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii orale deoarece multe afectiuni orale evolueaza fara dureri mai ales in fazele initiale, trecand mult timp neobservate. In timpul controlului periodic, medicul stomatolog poate depista carii incipiente de care pacientul nu este inca alertat sau poate descoperi semne initiale ale unei imbolnaviri gingivale.Medicul va face si o evaluare a starii de sanatate a tesuturilor orale precum si a lucrarilor protetice existente care pot necesita reparatii sau reconditionari. Ca regula generala, cu cat o afectiune este descoperita mai precoce, cu atat este mai usor de tratat. Controalele periodice ar trebui efectuate cel putin de 2 ori pe an si chiar mai des daca situatia clinica o cere.

B. Detartrajul

Detartrajul reprezinta manopera terapeutica de indepartare a tartrului si placii dentare folosind instrumente de mana sau aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice. In mod normal se realizeaza inaintea oricarei manopere stomatologice deoarece tartrul deja existent determina si permite retentia resturilor alimentare si a placii bacteriene care intretin inflamatia in zona respectiva si afecteaza gingiile.

C. Periajul profesional

Periajul profesional are ca scop indepartarea placii dentare ce a mai ramas dupa detartraj precum si a diverselor pete sau coloratii de pe suprafata dintilor. Periajul profesional este realizat de medicul dentist cu periute rotative si cu pasta speciala cu particule abrazive special destinate doar uzului in cabinetul stomatologic.