Curatarea Dentara Profesionala Cluj - Detartraj si Periaj Profesional

Detartraj si Periaj Profesional – Curatare Dentara Profesionala Cluj

Ce este detartrajul?

Detartrajul este una dintre cele mai des întâlnite manopere în cadrul Clinicii MEDICALCOR şi reprezintă o manoperă terapeutică de îndepărtare a tartrului și a plăcii bacteriene, atât de pe toată dantura, cât şi supragingivale ori subgingivale.

De ce este necesar detartrajul?

În lipsa unui periaj dentar corect pe suprafața dinților se acumulează resturi alimentare, care vin în contact cu bacteriile din cavitatea orală și determină apariția placii bacteriane,iar sub acțiunea salivei se mineralizează rezultând astfel tartrul dentar.

Tartrul dentar poate adera atât de suprafața dentară, dar şi de lucrările protetice, aparate ortodontice, obturații etc. Acesta reprezintă factorul numărul unu în apariția bolii parodontale și se localizează atât supragingival cât și subgingival, atât pe dinții permanenți, cât și pe dinții temporari.

Îndepărtarea tartrului se realizează prin detartraj.

Când se realizează?

În cadrul Clinicii MEDICALCOR se realizează întotdeauna înaintea oricărei manopere stomatologice, deoarece tartrul deja existent determină și permite blocarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene, care întreţin inflamația în zona respectivă, astfel se lezează gingiile. O dată realizat detartrajul, pentru a asigura sănătatea gingiilor, acesta se recomandă a fi efectuat o dată la 6 luni şi la 3 luni în cazul fumătorilor.

Cum se realizează?

Detartrajul profesional se poate realiza în Clinica MEDICALCOR sub trei modalităţi, acesta fiind detartrajul manual, ultrasonic şi cu aer comprimat.

Detartrajul manual se realizează cu o serie de instrumente acționate manual care permit doar îndepărtarea tartrului supragingival. Tartrul subgingival se poate îndepărta cu ajutorul unor chiurete speciale acționate tot manual.

Detartrajul ultrasonic este soluţia cea mai bună pentru realizarea detartrajului, deoarece este un adjuvant al detartrajului manual și se realizează cu un aparat special care funcționează prin vibrații mecanice de înaltă frecvență. Detartrajul ultrasonic este cel mai des utilizat si cel mai bine suportat de către pacienți clinicii MEDICALCOR deoarece este un procedură netraumatizantă pentru dinți și gingie.

Detartrajul cu aer comprimat este asemănător celui ultrasonic, fiind realizat de un jet de aer sub presiune cu rolul de a îndepărta tartrul, mai ales cel interdentar .

Periajul profesional

După finalizarea detartrajului se efectuează periajul profesional pentru a lustrui suprafețele dentare, blocându-se astfel apariţia plăcii bacteriene. Periajul profesional este o procedură lipsită de durere şi se realizează cu periuțe rotative alături de o pastă cu particule abrazive.

Indicații și contraindicații ale detartrajului

Astfel detartrajul și periajul profesional sunt de maximă importanță în Clinica MEDICALCOR, iar în urma acestei manopere dinții vor fi mai curați, mai lucioși, gingiile mult mai sănătoase, rezultând astfel un pacient mulţumit şi fericit cu un zâmbet minunat.