Programare online

Detartraj si Periaj Profesional – Curatare Dentara Profesionala Cluj

Ce este detartrajul?

Detartrajul reprezinta o procedura dentara terapeutica cu ajutorul careia se indeparteaza tartrul si placa bacteriana, atat de pe suprafata intregii danturi, cat si de pe suprafata supragingivala sau subgingivala. 

De ce este necesar detartrajul?

In lipsa unui periaj dentar corect, pe suprafata dintilor se acumuleaza resturi alimentare, care in contact cu bacteriile din cavitatea orala determina aparitia placii bacteriene. Mai mult decat atat, sub actiunea salivei, aceasta placa se mineralizeaza, rezultand astfel tartrul dentar.

Tartrul dentar poate sa adere atat pe suprafata dentara, cat si pe lucrarile protetice, aparate ortodontice, obturatii etc. Acesta reprezinta un prim factor in aparitia bolii parodontale si se localizeaza subgingival, supragingival, pe dinti permanenti sau chiar si pe dintii temporari.

Indepartarea tartrului se realizeaza prin detartraj.

Când se realizeaza?

In cadrul Clinicii MedicalCor, detartrajul se realizeaza intotdeauna inaintea oricarei proceduri stomatologice, deoarece tartrul deja existent poate afecta zona tratata si poate leza gingiile. Detartrajul este recomandat o data la 6 luni, iar in cazul persoanelor fumatoare, chiar o data la 3 luni.

Cum se realizeaza?

In Clinica MEDICALCOR, detartrajul profesional se poate realiza in  trei modalitati si anume: detartraj manual, ultrasonic si cu aer comprimat.

Detartrajul manual se realizeaza cu ajutorul unor instrumente care permit doar indepartarea tartrului supragingival. Tartrul subgingival se poate indeparta cu ajutorul unor chiurete speciale, actionate manual.

Detartrajul ultrasonic reprezinta cea mai eficienta solutie deoarece reprezinta un adjuvant al detartrajului manual si se realizeaza cu un aparat special care functioneaza prin vibratii mecanice de inalta frecventa. Detartrajul ultrasonic este cel mai des utilizat si cel mai bine suportat de catre pacienti deoarece este o procedura care nu traumatizeaza dintii si gingiile.

Detartrajul cu aer comprimat este asemanator celui ultrasonic, fiind realizat cu ajutorul unul jet de aer sub presiune, cu rolul de a indeparta tartrul, mai ales cel interdentar.

Periajul profesional

Dupa finalizarea detartrajului se efectueaza periajul profesional pentru a lustrui suprafetele dentare si pentru a bloca aparitia placii bacteriene. Periajul profesional este o procedura lipsita de durere si care se realizeaza cu ajutorul unor periute rotative, alaturi de o pasta cu particule abrazive.

Indicatii si contraindicatii ale detartrajului


Astfel, detartrajul si periajul profesional sunt de maxima importanta in Clinica MedicalCor. In urma acestor manopere, dintii vor fi mai curati, mai luciosi si gingiile mult mai sanatoase, iar pacientul va fi multumit si fericit.